У Києві відкрилося Представництво Боснії та Герцеговини

10 вересня 2010 року у Києві відкрило свої двері Почесне Консульство Боснії та Герцеговини в Україні. Про це заявив присутній на церемонії відкриття помічник Міністра закордонних справ Боснії та Герцеговини з міжнародних юридичних та консульських питань Зоран Перкович.

«Наші відносини з Україною знаходяться у стадії активного розвитку, і, я впевнений, що наявність офіційного представництва значно пожвавить наші стосунки як на офіційному, так і на діловому рівні», - зауважив він.

Основними напрямками діяльності новоствореного представництва буде розвиток економічної та культурної співпраці між двома країнами, а також надання допомоги боснійським громадянам і компаніям в Україні.

Почесним Консулом Боснії і Герцеговини в Україні призначено Андрія Васильковського. «Я вірю, що показники двосторонньої торгівлі можуть зрости вже найближчим часом, як тільки українські бізнесмени зможуть краще вивчити і проаналізувати бізнес-можливості Боснії та Герцеговини, і навпаки», - зауважив пан Васильковський на церемонії офіційного відкриття.

Найважливішим досягненням у двосторонній співпраці за останній рік варто назвати переговори про скасування візового режиму. Так, 20 липня поточного року в Києві відбулися українсько-боснійські консультації з консульсько-правових питань, у рамках яких сторони постатейно затвердили проект угоди між Кабміном та Радою Міністрів Боснії та Герцеговини про умови взаємних поїздок громадян.

Україна визнала незалежність Боснії та Герцеговини 12 жовтня 1992 року, а 20 грудня 1995 року між двома країнами були встановлені дипломатичні відносини. До цього часу країни не мають на своїй території постійних дипломатичних представництв. Про відносини з Боснією та Герцеговиною з української сторони піклується посольство України в Хорватії, а Посол Боснії та Герцеговини в Угорщині проводить ту ж діяльність в Україні за сумісництвом.

При цьому варто зазначити, що з листопада 2004 року в Сараєві розпочало свою діяльність Відділення Посольства України в Республіці Хорватія і Боснії та Герцеговині (за сумісництвом). Логічним кроком у даному напрямку з боснійської сторони стало відкриття Почесного Консульства в Україні. «Ентузіазм і професіоналізм пана Васильковського доводить, що Почесне Консульство Боснії та Герцеговини в Україні буде тільки сприяти розвитку двосторонніх відносин між нашими країнами», - підкреслив у своєму виступі на церемонії офіційного відкриття Посол Боснії та Герцеговини в Угорщині та Україні (за сумісництвом) Нікола Джукич .

up